خبرگزاری حوزه ضمن تبریک حلول ماه رجب و آرزوی توفیق طاعت و بندگی برای رجبیون گزیدهای از اتفاقات تاریخی این ماه را تقدیم میکند.
* ولادت امام باقر عليهالسلام
اول رجب، حضرت امام محمد بن على باقرالعلوم عليهالسلام در روز جمعه اول رجب سال 57 هجری در مدينه متولد شدند. نام مبارك آن حضرت محمد، كنيه ايشان ابو جعفر و القاب آن حضرت باقر العلوم، الشاكر لله، هادى، امين و شبيه است. و لقب اخير به خاطر شباهت آن حضرت به پيامبر صلىاللهعليهوآله است.
* شهادت امام هادى عليهالسلام
سوم رجب، شهادت امام على النقى عليهالسلام در سال 254 هجری بنابر مشهور در سن 41 سالگى بوده است. مشهور اين است كه آن حضرت 6 يا 8 سال و 5 ماه داشت كه پدر بزرگوار ايشان جواد الائمه عليهالسلام به شهادت رسيدند، و مدت امام آن وجود شريف 33 سال بود.
* ولادت امام جواد عليهالسلام
دهم رجب، حضرت جواد الائمه عليهالسلام بنابر مشهور در دهم ماه رجب سال 195 هجری به دنيا آمده اند.
پدر بزرگوار آن حضرت امام رضا عليهالسلام، و مادر آن حضرت جناب سبيكه است كه حضرت رضا عليهالسلام نام ايشان را ((خيزران )) نهادند.
* ولادت حضرت على اصغر عليهالسلام
ولادت با سعادت حضرت باب الحوائج على اصغر عليهالسلام در اين روز واقع شده است. با در نظر گرفتن اينكه آن حضرت در شش ماهگى در روز عاشورا در كربلا به شهادت رسيد، ولادت حضرت مطابق اين روز مى شود.
نام شريف آن حضرت عبد الله مشهور به على اصغر است. لقب شريفش باب الحوائج، رضيع، مذبوح من الاذن الى الاذن است. پدر بزرگوارش امام حسين عليهالسلام، و مادر والامقامش حضرت رباب دختر امرء القيس كلبى است.
* مرگ معاويه
دوازدهم رجب، در اين روز سال 60 هجری معاويه بن ابى سفيان لعنه الله عليه در سن 78 سالگى در شام به درك و اصل شد. روز شادى اهل ايمان و حزن و اندوه اهل كفر و طغيان است..
* ورود اميرالمؤمنين عليهالسلام به كوفه
در اين روز در سال 36 هجری اميرالمؤمنين عليهالسلام بعد از واقعه جمل وارد كوفه شدند و آن شهر را به عنوان مقر حكومت انتخاب نمودند، و اولين خطبه را در شهر كوفه در اين روز ايراد فرمودند.
* ولادت اميرالمؤمنين عليهالسلام
سیزدهم رجب، اولين امام مؤمنين و خليفه بلافصل بعد از رسول الله خاتم النبيين صلىاللهعليهوآله، برادر، پسر عمو، وزير و داماد او سيد الوصيين اميرالمؤمنين على بن ابى طالب عليهالسلام در روز جمعه 13 رجب در بيت الله الحرام، داخل كعبه معظمه به دنيا آمد، كه قبل از او و بعد از او مولودى در آنجا بدنيا نيامده و نخواهد آمد.
اسم شريفش على عليهالسلام است. صاحب كتاب الانوار مى گويد: على بن ابى طالب عليهالسلام در كتاب خدا 300 اسم دارد. مشهور ترين القاب آن حضرت اميرالمؤمنين است و ابن شهر آشوب بيش از 850 لقب براى آن حضرت ذكر نموده است
* مرگ معتمد عباسى
چهاردهم رجب، در اين روز در سال 279 هجری المعتمد على الله احمد بن متوكل ملقب به معتمد به جهنم واصل شد. علت مرگ او اين بود كه در كنار نهرى در حال عيش و نوش بود و در اثر نوشيدن زياد شراب يا زهرى كه توسط پسر برادرش در شراب او ريخته بودند، شكمش تركيد.
معتمد در 23 سال خلافتش لذت و ملاهى را اختيار كرده بود و امور مملكت به دست برادرش احمد موفق بود. بعد از او پسرش احمد معتضد كارهاى پدر را انجام مى داد تا عمويش معتمد را از سر راه برداشت و خود به خلافت رسيد.
از كبائر جرائم اعمال معتمد، مسموم كردن آقا و مولايمان حضرت امام حسن عسكرى عليهالسلام است. شیخ صدوق رحمَالله مىفرمايد: معتمد چندين بار امام عسكرى عليهالسلام را حبس كرد.
* وفات حضرت زينب عليهاالسلام
پانزدهم رجب، وفات مظلومانه و غريبانه ام المصائب حضرت فاطمه صغرى عقيله بنى هاشم زينب كبرى عليهاالسلام در شب يكشنبه 15 رجب سال 62 هجری به وقوع پيوسته است
در مدت يك سال بعد از واقعه كربلا، زندگانى آن حضرت همراه با اشك و آه و خاطرات اسارت و كربلا سپرى گشت. در عظمت آن مخدره همين بس كه به فرموده صدوق رحمَالله، از جانب امام حسين عليهالسلام نيابت خاصه داشته است، و تا هنگامى كه بيمارى امام زين العابدين عليهالسلام تمام نشده بود، اين نيابت ادامه داشت
* تغيير قبله
در روز پانزدهم رجب سال 2 هجری قبله از بيت المقدس به سوى كعبه تغيير پيدا كرد. اين برنامه در نماز ظهر در مسجد بنى سالم مدينه اتفاق افتاد و اين مسجد بعد از آن به مسجد ذى القبلتين ناميده شد
* خروج از شعب ابى طالب عليهالسلام
در اين روز حضرت ختمى مرتبت صلىاللهعليهوآله از شعب ابى طالب عليهالسلام خارج شدند.
*وفات ابراهيم فرزند پيامبر صلىاللهعليهوآله
هیجدهم رجب، در سال 10 هجری ابراهيم فرزند پيامبر صلىاللهعليهوآله از دنيا رفت. مادر اين بزرگوار ماريه قبطيه بود. سن ابراهيم هنگام وفات به قولى 18 ماه و چند روز، بود.
* حمله به امام مجتبى عليهالسلام در مدائن
بیست و سوم رجب، در اين روز جراح بن سنان اسدى ملعون در ساباط مدائن، با استفاده از تاريكى شب خنجر يا تيغى مسموم را به ران مبارك امام حسن مجتبى عليهالسلام زد كه تا استخوان شكافت. آن حضرت از شدت درد دست در گردن او افكند و هر دو به زمين افتادند. دوستان حضرت آن ملعون را كشتند و امام عليهالسلام را به خانه والى مدائن، سعد بن مسعود (عموى مختار) بردند. سعد جراحى آورد و جراحت آن حضرت را مداوا نمود..
در اين روز زيارت آن حضرت و لعن بر ظالمان و قاتلان آن حضرت مناسب است.
* فتح خيبر به دست اميرالمؤمنين عليهالسلام
بیست و چهارم رجب، در اين روز در سال 7 هجری در جنگ خيبر مرحب به دست اميرالمؤمنين عليهالسلام كشته شد و قلعه خيبر به دست آن حضرت فتح گرديد.. و در بحار الانوار 27 رجب روز فتح خيبر ذكر شده است.
چون پيامبر صلىاللهعليهوآله به جنگ خيبريان رفت و قلعه قموص را محاصره كرد، ابتدا پرچم را براى مبارزه با آنان به ابوبكر دادند. ابوبكر بالشكرى رفت، ولى چون نظر به پهلوانان آنان نمود فرار كرد و لشكريان هم در پى او بازگشتند. روز بعد پيامبر صلىاللهعليهوآله پرچم را به عمر داد و او هم از ترس كشته شدن به ميدان جنگ نرسيده بازگشت.
آمدن جناب جعفر بن ابى طالب عليهالسلام برادر اميرالمؤمنين عليهالسلام از حبشه در روز فتح خيبر اتفاق افتاده است.
* شهادت موسى بن جعفر عليهالسلام
بیست و پنجم رجب، در اين روز در سال 183 هجری بنابر مشهور، امام موسى بن جعفر عليهالسلام، در حبس سندى بن شاهك به شهادت رسيدند. به روايت مرحوم كلينى روز شهادت حضرت موسى بن جعفر عليهالسلام ششم رجب است. هارون ملعون به ظاهر براى زيارت و در حقيقت براى دستگير نمودن حضرت موسى بن جعفر عليهالسلام و فرستادن آن حضرت از مدينه به بغداد به مسجد النبى صلىاللهعليهوآله آمد.
* وفات حضرت ابوطالب عليهالسلام
بیست و ششم رجب، سيد بطحاء حضرت ابوطالب عليهالسلام . سه سال قبل از هجرت و در سال 10 بعثت از دنيا رفت. بنابر نقلى سن آن حضرت به هنگام رحلت 81 سال بوده است.
* نسب حضرت ابوطالب عليهالسلام
نام مبارك آن حضرت عمران است، و پدرشان جناب عبد المطلب، و مادرشان فاطمه بنت عمر و بن عائذ است. ابوطالب صلىاللهعليهوآله با عبد الله پدر پيامبر صلىاللهعليهوآله و زبير بن عبد المطلب برادر ابوينى بودند، يعنى از طرف پدر و مادر يكى بودند و ساير اولاد جناب عبد المطلب با اين سه بزرگوار فقط از پدر يكى بودند.
* بعثت پيامبر صلىاللهعليهوآله
بیست و هفتم رجب، مبعث مبارك پيامبر صلىاللهعليهوآله در سن 40 سالگى و آغاز نزول قرآن بر پيامبر صلىاللهعليهوآله در اين روز بوده است.
اين روز يكى از اعياد بزرگ است، و روزى است كه حضرت رسول صلىاللهعليهوآله به رسالت مبعوث گرديد و جبرئيل عليهالسلام بر پيامبرى آن حضرت نازل شد. غير شيعه مبعث را در 17 يا 18 يا 24 ماه رمضان و بعضى در 12 ربيع الاول مى دانند.
در اين روز صلوات بر پيامبر صلىاللهعليهوآله و اهل بيت آن حضرت و نيز زيارت آن حضرت و اميرالمومنين عليهالسلام وارد شده است.
* خروج امام حسين عليهالسلام از مدينه به سوى مكه
بیست و هشتم رجب، در اين روز در سال 60 هجری امام حسين عليهالسلام از مدينه منوره متوجه مكه شدند. بنابر قولى شب 29 رجب آن حضرت از مدينه خارج شدند. در اين سفر همراه ايشان عقيله بنى هاشم زينب كبرى، برادرشان حضرت ابوالفضل العباس، ام كلثوم، على اكبر و ديگر اهل بيت عليهالسلام بودند. خواهران حضرت سيد الشهدا، عليهالسلام با عقيله بنى هاشم وام كلثوم عليهالسلام 13 نفر بودند.
بانوان ديگر از منسوبين حضرت، عليا مخدره ام كلثوم صغرى دختر زينب كبرى عليهالسلام كه با شوهرش به كربلا آمد و ديگرى خواهد اميرالمومنين عليهالسلام جمانه دختر ابوطالب عليهالسلام. همچنين 9 كنيز با حضرت از مدينه خارج شدند و 10 نفر غلام با حضرت بودند. چند نفر از همسران امام مجتبى عليهالسلام و 16 نفر از اولاد دختر و پسر امام مجتبى عليهالسلام و خانواده مسلم بن عقيل عليهالسلام و ديگر اصحاب و بستگان حضرت نيز همراه بودند.
* اولين اقامه نماز جماعت در اسلام
در اين روز اولين كسى كه بعد از بعثت با پيامبر صلىاللهعليهوآله نماز خواند، اميرالمومنين عليهالسلام بود. روز دوشنبه 27 رجب پيامبر صلىاللهعليهوآله مبعوث شدند و در 28 رجب حضرت اميرالمومنين عليهالسلام با آن حضرت نماز اقامه فرمودند.
* هجرت مسلمانان به حبشه
در اين ماه بعد از بعثت به امر پيامبر صلىاللهعليهوآله مسلمانان به سرپرستى جعفر بن ابى طالب عليهالسلام به حبشه هجرت نمودند.
-
منابع:
مصباح كفعمى، مناقب ابن شهر آشوب، تواريخ النبى و الآل عليهمالسلام، قلائد النحور، توضيح المقاصد: اصول كافى، ارشاد: اعلام الورى: زاد المعاد،عيون اخبار الرضا عليهالسلام، انوار البهيه، تاريخ سامراء: ج، تقويم الائمه عليهمالسلام ص 73 - 78م سحاب رحمت: ص 535، مسار الشيعه: ص 34. فيض العلام: ص 316، تتمه المنتهى، اسد الغابه.